Hayvenhurst

Size: 2,000 square feet

Program: Remodel of an existing ranch house in six months, including three bedrooms with shared bathroom, master suite, guest suite, office, den, dining room, open living area, kitchen, laundry room, and front porch.

Design: Dan Brunn Architecture completed the design, permitting, and construction all within the client’s tight budget and time frame. The house’s new open plan revolves around an existing fireplace chimney. Most of the partition walls have been removed, allowing the free flow of light and air circulation. With such a setup, the homeowners can open the multi-pivot glass wall on the den side of the house and the sliding windows on the living room side to enjoy a refreshing breeze, eliminating the need for air-conditioning in the summer months.

Since the homeowners believe the kitchen is the heart and soul of a house, the architect incorporated it onto the length of the home, adding a storage wall spanning from the living room to the dining room. The expansive kitchen island is a key element to the design and is always accessible for food preparation or entertaining.

The smooth chimney and countertops make a contrasting texture with the floor’s wood grain and a cozy rug in front of the fireplace. Exclusively white walls and mostly white furniture enhance the expansive feeling. Wood plank floors run lengthwise to further elongate the main living areas. Natural materials dominate, with comfortable, elegant, and understated furniture clustered throughout. The spare, modern pieces, such as the two Eames lounge chairs, can easily be rearranged to accommodate larger groups in certain areas. Small touches of wood—in seating and coffee tables—unify the spaces. A frosted glass pocket door separates the office from the main living rooms, but diffuse light seeps through the work room to the main part of the house.

Substantial time was spent on material and product research. To keep within the budget and time frame, alternative means were sought to achieve the homeowners’ design goals. This necessitated careful coordination with the contractor, fabricators, and suppliers to come up with creative solutions. Specially designed all-new window and door systems, stone and wood coverings, and off-the-shelf cabinetry were incorporated to create a seamless, fresh, and inviting design.